Proč začít s turistikou?

Turistika je pohybová aktivita, které propadá stále více lidí. A popravdě se ní úplně čemu divit. Můžete jí totiž provozovat bez ohledu na svůj věk, finanční možnosti či kondici. Postačí, pokud náročnost trasy přizpůsobíte svým možnostem. Turistika není synonymem jen pro zdolávání těch největších vrcholů, kterých často nejde dosáhnout ani bez správného vybavení. Začátečníkům se doporučuje sžívat se s turistikou postupně dle svých možností.

Muž v přírodě

Zatímco jiné sporty jsou z hlediska sportovního vybavení poměrně náročné, s turistikou je to naštěstí jinak. Jediná investice, která se vyplatí, jsou trekové boty. Ty nabízí potřebnou oporu chodidlu i na kluzkých a nezpevněných cestách, kde by snadno mohlo dojít k podklouznutí. Obecně je však vybavení na horskou turistiku velmi podceňované. Je potřeba si uvědomit, že zatímco v údolí se můžeme cítit komfortně, po vystoupání nám může být chladno. Ve větších nadmořských výškách je navíc počasí velmi nestabilní a v krátkém časovém horizontu se může měnit. Nemělo by vás tedy zaskočit, že teplé a slunné počasí z minuty na minutu vystřídá nepříjemný déšť.

Pro koho je turistika vhodná?

Obecně je dobré říci, že pro každého bez rozdílu věku. I když je naše tělo přímo uzpůsobeno k pohybu, většina z nás trpí jeho nedostatkem. Není zapotřebí zdolávat ty největší vrcholy, dokonce ani šplhat s jištěním na kluzkých stěnách. Začátečníkům se navíc fyzicky náročné trasy ani nedoporučují.

Děti na výšlapu

Pokud už s horskou turistikou máte přeci jenom nějaké zkušenosti, můžete vyzkoušet tolik oblíbené ferraty. Jejich domovinou je Itálie, pár jich máme ale i u nás. Jedná se o horskou cestu, kterou je možné absolvovat pouze se speciální výstrojí. Na druhou stranu jí však zvládnete i v případě, kdy s horolezectvím nemáte žádné zkušenosti. Na některých trasách je navíc možné pronajmout si instruktora.