Seznamte se s černou čočkou

Je bohatá na proteiny – ideální pokrm pro kulturisty, zápasníky a další silové sporty. Samozřejmě, že se hodí i lidem, co mají sedavá zaměstnání, proteiny potřebujeme k obnově tělesných tkání, ať už zvedáme činky, anebo se jen procházíme v parku.

Kombinace hořčíku, béčka a železa – hořčík se v těle dobře vstřebává za přítomnosti vitamínu B a železo do tohoto děje také vstupuje. Všechny tři prvky jsou nesmírně důležité pro krvetvorbu, regeneraci tkání, krevní oběh, nervovou soustavu a práci vnitřních orgánů. Potřebujeme je i pro zdravé vlasy, zuby, kosti a pokožku. Černá čočka je dobrým zdrojem těchto živin a mnohem lepší volbou, než sladkosti, pečivo z bílé mouky a fastfood.

čočka na talíři

Vláknina – luštěniny obecně obsahují mnoho vlákniny, a ta je potřebná pro pohyb střev, pravidelné vyprazdňování a zbavování se jedů z těla, tedy přirozené detoxikace.

Každou z čoček připravíte jinak

Není čočka, jako čočka aneb každou z nich připravujeme jinak. Klasickou zelenou či hnědou, kterou nakoupíte v běžném supermarketu, musíte nejprve namáčet (nejlépe přes noc), vodu vylít a uvařit čočku v čerstvé vodě poté, co ji důkladně propláchnete. Ideální je použít tlakový hrnec, tam vám proces vaření zabere jen pár minut (po natlakování hrnce), jinak v běžném kastrolu na to potřebujete zhruba půl hodiny.

barevné luštěniny

Nejlépe se připravuje čočka červená, loupaná a půlená, tu stačí jen povařit zhruba čtvrt hodiny, a i tak bude lehce stravitelná. Červená čočka je vhodná i pro děti a osoby, které z nejrůznějších důvodů drží dietní režim, zejména při chorobách trávicího traktu.

Černá čočka je něco mezi červenou a hnědou. Stačí ji namočit do vody na dvě hodiny, vodu opět vylít, propláchnout a vařit ji v čerstvé vodě pouhých deset minut. Můžete ji vařit společně s mořskou řasou, sama o sobě černá čočka tak trochu připomíná svou chutí dary moře, takže se tyto dvě ingredience k sobě hodí.