Těhotenství: strava ovlivňuje matku i dítě

Dietologové připomínají, že přejídat se je stejně škodlivé jako nejíst vůbec. Aby náš organismus správně fungoval, musíme v prvé řadě jíst pravidelně, zdravě a dost na to, abychom udrželi v chodu jak naše tělo, tak naše mozky, pokud je potřebujeme k nějaké výraznější práci, jako je učení, vymýšlení nových věcí, ale třeba také psaní nebo malování. Veškerá kreativita vyžaduje vyší  činnost mozku, což znamená vyšší potřeby na přijímané kalorie, které mozek potřebuje ke správné funkci. V těhotenství platí halvě to, že musíte snížit obsah cukru v krvi.


O kolik jídla více by žena měla sníst během těhotenství?

Jedná se asi o tisíc sto kilojoulů denně. To odpovídá asi jedné housce se šunkou, případně dalamánku s bílým jogurtem. V podstatě se jedná o jedno jídlo denně navíc. Pravděpodobně by bylo dobré dát si dvě večeře – jednu v pět a jednu v osm hodin večer, to ale záleží na tom, kdy chodíte spát a kdy vstáváte. Pokud kvůli práci vstáváte brzy, nejspíš je vhodné mít dvě snídaně. Jednu hned, jak se vzbudíte, a jednu třeba brzy po příchodu do práce, tak, aby zaplnila místo mezi snídaní a svačinou dopoledne.

Nesmíte vynechávat oběd ani odpolední svačinu. Pokud je to jenom trochu možné, rozdělte si jídlo tak, abyste jedla něco malého každé dvě hodiny. Stačí trocha ovoce, abyste do těla dostala dostatečné množství cukru, nějaké pečivo nebo zeleninu. Měla byste jíst alespoň dvě teplá jídla denně.


Jak se hlídá váha v těhotenství

Dá se říct, že váha je po zdraví dítěte a matky to nejdůležitější, na co se při těhotenství hledí. Pokud jde o podvyživené matky, mohou během těhotenství přibrat až osmnáct kilo. Naopak matky, trpící nadváhou, by měly přibrat pouze mezi čtyřmi až sedmi kily. Jde-li o zdravou ženu, v těhotenství by se měla dostat na váhu převyšující deset kilogramů, ovšem ještě i čtrnáct kilogramů je v pořádku, ovšem pak se budou kila těžko shazovat po porodu.